I cortenstålet har man tillsatt bland annat koppar, nickel, krom och fosfor. Detta gör att cortenstålet blir både rosttrögt och motståndskraftigt. Cortenstålet har en motståndskraft mot atmosfärisk korrosion som är 5–8 gånger högre än vanligt stål. Detta innebär att stålet får en fin rostfärgad yta som rostar mycket långsamt. Från början användes det bland annat för tillverkning av skorstenar och broar men på senare tid har det även blivit ett populärt material att använda sig av i trädgården då cortenstålet är helt underhållsfritt. Cortenstålet är formbart som vanligt stål vilket innebär att det går att kapa, svetsa och borra i det på samma sätt som i vanligt stål.
Vid leverans har cortenstålet sin ursprungliga mörkgrå stålfärg. Hur lång tid det sedan tar för stålet att bilda den fina rostiga ytan beror på yttre omständigheter. Det behövs fukt för att rostprocessen ska starta. Är det tort klimat utomhus kan man vattna på stålet för att processen ska starta alternativt spraya på lite saltvatten för att påskynda processen något. Har man cortenstålet inomhus rostar det inte.
Cortenstålet skiftar i färg över tid. När rostprocessen nyss startat får cortenstålet en orangebrun färg som sedan övergår mer till rödbrunt. Färgen mörknar sedan med åren och får en vacker patina. Den delen av cortenet som är närmast marken rostar i allmänhet snabbare på grund av fukten och får en mörkare färg tidigare.
Att tänka på är att cortenstålet under de första åren kan missfärga underlaget det står på.